Tarihçemiz

 1877 (93 harbi) Osmanlı-Rus Harbi'nde Batum, Hopa ve Borçka'da yaşayan vatandaşları devlet tarafından Batı'ya gönderilmiş olup bir kısmı Kabalak bölgesine (Kabalak, Dokuzlu, Şekerpınar, Yazlık, Ballar, Çaylık, Suncuk, Yeşilköy, Osmanca, Enbiya, Düzköy) yerleştirilmiştir. Diğer bir kımı ise Akçakoca Çuhalı Çarşısı'na (Eski Çarşı) bir kısmıda Bursa (İznik, Gemlik, Orhangazi) bir kısmıda Yalova, Kocaeli (Gölcük, Karamürsel, Gebze) , Sakarya'ya (Hendek ve Sapanca)  yerleştirilmiştir.

93 Harbi öncesinde köyde yaşandı olduğuna ilişkin kanıtlar vardır. Köyün muhtelif yerlerinde tarihi kaldırım taşları vardır. Konuralp antik kentine yakınlığı köyde daha eski yaşantı olabileceğinin kanıtıdır. Ancak, bu köyde daha önce kimlerin yaşadığı konusunda bir bilgi yoktur..

 

Kültür:

Köyün gelenek ve göreneklerinde tamamen Laz kültürü hakimdir. Denizden uzak olması nedeni ile balık ve balık ürünleri konusunda yemekler unutulmuş olmasına rağmen diğer orjinal laz yemeklerine rastlamak mümkümdür.

Köyde çocuklar dahil herkes Lazca konuşur. Yaşlı kadınlar, kılık kıyafette Doğu Karadeniz geleneğini aynen yaşatırlar. Ancak gençlerden post-modert İslamist kıyafetler ön plandadır.

Köyde Lazca, enstrümansız orijinal Laz Müziği ve popüler karadeniz müziği hakimdir. Lazca unutulmamış olmasına rağmen geleneksel Lazca şarkılara nadir rastlanır.

Lazca masallar ve destanlar, halen unutulmadan anlatılmakta ve söylenmektedir. İmece geleneğinin kaybolması nedeni ile destanlar da kaybolmak tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Kısaca köyde Laz Kültürü hakimdir ve yaşanmaktadır.

çevre köylere kıyasla eğitim ve öğretim seviyesi yüksektir.hemen hemen her ailede ünv mezunu bulunmaktadır

Tarihçe

Lazların Tarihi

07/01/2009 17:46
    Konular  İlk Siluet: Faik Efendi  İskenderi Witaşi (Tsitaşi )  Megreller: Qazaqişi Gazeti  Helimişi Xasani  Bir Kitap: Lazeti  İlk Dergi: Arhavi  Türkiye'deki Kilometre Taşları  Laz Alfabesinin Mimarı ...

Administrator By LazKRaL